News

Let’s discuss the basics: 101 on cleansing

Let’s discuss the basics: 101 on cleansing

Ο καθαρισμός του προσώπου με ένα ήπιο καθαριστικό είναι από τα πιο βασικά αλλά και σημαντικά βήματα στη ρουτίνα περιποίησης μας. Είναι το Α και το Ω για την προστασία και την αποκατάσταση της επιδερμίδας, μέρα και νύχτα.
Το πρωί, ο καθαρισμός του προσώπου δημιουργεί ένα λευκό καμβά για τα προϊόντα (ενυδατικά και αντιοξειδωτικά) και το αντηλιακό που θα ακολουθήσουν.
Το βράδυ, ο καθαρισμός του προσώπου αφαιρεί τη ρύπανση, το μακιγιάζ, τα νεκρά κύτταρα και άλλα πολλά που επιβαρύνουν την επιδερμίδα σε βάθος χρόνου. 

Ας ξεκινήσουμε από κάποια βασικά:

  • Πάντα πλένουμε τα χέρια μας πριν ακουμπήσουμε το πρόσωπό μας 
  • Ιδανικά αποφεύγουμε να πλύνουμε το πρόσωπο μέσα στο ντους λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και έντονης πίεσης του νερού. Το δέρμα του προσώπου είναι πιο ευαίσθητο από του σώματος.
  • Χρησιμοποιούμε πάντα χλιαρό νερό – ποτέ καυτό! Το πολύ ζεστό νερό ξηραίνει το δέρμα και μπορεί να δημιουργήσει ερεθισμούς και κοκκινίλες 
  • Προσέχουμε το over-cleansing – δηλαδή το να καθαρίζουμε το πρόσωπο σε υπερβολικό βαθμό 
  • Αν χρησιμοποιήσουμε πετσετάκι ή το σφουγγαράκι κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, αποφεύγουμε την έντονη πίεση και το τράβηγμα του δέρματος 
  • Επιλέγουμε κατάλληλο καθαριστικό αναλόγως με τις ανάγκες της επιδερμίδας μας 

Τι καθαριστικό να επιλέξω;
Ανάλογα τις ανάγκες της επιδερμίδας (ξηρότητα, τάση για ακμή κλπ) επιλέγουμε το ανάλογο cleanser. Κατά τη διάρκεια του χρόνου οι ανάγκες αλλάζουν, ανάλογα με τον καιρό, την θερμοκρασία αλλά τις ορμόνες μας. 

Σαν brand έχουμε επιλέξει ένα ενυδατικό, απαλό καθαριστικό για την συλλογή προϊόντων μας, το Catharsis Gel Cleanser που περιλαμβάνει ενυδατική και καταπραϋντική πανθενόλη, patch hydrator (ένα σύμπλεγμα με υαλουρονικό οξύ μεταξύ άλλων), και ένα μείγμα εσπεριδοειδών που προσφέρουν αντιοξειδωτική δράση, τόνωση και ενυδάτωση.

Κάποια συστατικά που μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε ένα ήπιο καθαριστικό είναι: υαλουρονικό οξύ, πανθενόλη, ceramides, γλυκερίνη.

Για δέρμα με τάση για ακμή μπορείτε να προσθέσετε ένα καθαριστικό με σαλικυλικό οξύ, για χρήση ~3 φορές την εβδομάδα. 

 

Cleansing techniques 

Πρωί: Απλώνουμε το Catharsis cleanser (ή όποιο άλλο ήπιο cleanser) σε στεγνό ή νωπό δέρμα, και κάνουμε απαλές κυκλικές κινήσεις σε όλο το πρόσωπο. Στη συνέχεια, βρέχουμε και στραγγίζουμε το σφουγγαράκι και κάνουμε κυκλικές κινήσεις. Ξεπλένουμε καλά με χλιαρό νερό και το πρόσωπο και το σφουγγαράκι και το αφήνουμε να στεγνώσει καλά. 

Βράδυ: ειδικά αν φοράμε μακιγιάζ, μπορούμε να κάνουμε double cleansing ή αλλιώς διπλό καθαρισμό. Αυτή η τεχνική προέρχεται από την Κορέα, και περιλαμβάνει δυο καθαριστικά προσώπου. Το πρώτο (συνήθως balm ή λάδι) αφαιρεί το μακιγιάζ ή την πρώτη στρώση προϊόντων (και ρύπανσης) και το δεύτερο (gel ή κρέμα) είναι αυτό που πραγματικά καθαρίζει το δέρμα. Για το πρώτο βήμα, τοποθετούμε το καθαριστικό σε στεγνό δέρμα και αφού αρχίσει να διαλύεται το μακιγιάζ, προσθέτουμε και λίγο νερό. 


Συχνά ακούμε πολλούς μύθους για τον καθαρισμό που προσώπου, που θα διαλευκάνουμε παρακάτω:

 

@fani_breakeven ad/Εσύ ήξερες αυτούς τους μύθους και την αλήθεια για τον καθαρισμό του προσώπου; Έρχεται και πιο αναλυτικό post για το cleansing, σε συνεργασία με το brand @HARITES. Stay tuned! #harites #greekskincareroutine #greekskincareproducts #greekskincarebrand #greekskincarebrands #ugccreator #ugceurope #ugccommunity #newskincarebrands #madeingreece #madeingreece🇬🇷 #greekbeautybrand #greekbeautybrands ♬ original sound - Fani | Beauty, Travel, UGC

 

 

Μύθος: Δεν χρειάζεται να πλένουμε το πρόσωπο αν δεν έχουμε βαφτεί

Όταν έχουμε κάνει skincare routine και ακόμα κι αν έχουμε βάλει μόνο αντηλιακό, πρέπει να τα αφαιρέσουμε σωστά. Κάθε προϊόν που εφαρμόζεται στην επιδερμίδα μπορεί να φράξει τους πόρους και σε συνδυασμό με την ακτινοβολία, τους ρύπους και το καυσαέριο, το αποτέλεσμα είναι θαμπή επιδερμίδα που μπορεί να εμφανίσει σπυράκια, ξηρότητα και ερεθισμό. 

 

Μύθος: Πρέπει να τρίβουμε πολύ το πρόσωπο για να γίνει σωστά ο καθαρισμός

Αυτό δεν είναι απαραίτητο και μάλιστα είναι κακό γιατί μπορεί το δέρμα να τραυματιστεί από την έντονη τριβή. Κάνουμε απαλό μασάζ για 30” με 1 λεπτό και για έξτρα απολέπιση (και ελαφρύ λεμφικό μασάζ) χρησιμοποιούμε το 100% φυσικό και οργανικό σφουγγαράκι, Lūo

 

Μύθος : Το πρωί δεν χρειάζεται να πλένουμε το πρόσωπό μας

Κι όμως… Πρέπει να αφαιρέσουμε οτιδήποτε έχει δημιουργηθεί στην επιδερμίδα το βράδυ όσο κοιμόμαστε καθώς και τα υπολείμματα από κρέμες που έχουμε βάλει το προηγούμενο βράδυ. Για το πρωί το διπλός καθαρισμός (double cleansing) δεν είναι απαραίτητος, ένα ελαφρύ καθαριστικό όπως το Catharsis Gel Cleanser αρκεί. 

Από την άλλη, το βράδυ, ο σωστός καθαρισμός αφαιρεί ρύπους, σκόνη, νεκρά κύτταρα, λιπαρότητα, προϊόντα και μακιγιάζ ώστε η επιδερμίδα να μπορεί να αναπλαστεί όσο κοιμόμαστε. 

 

Μύθος: Έχεις ακμή επειδή δεν πλένεις το πρόσωπο σου

Ίσως από τους μεγαλύτερους μύθους που θα θέλαμε να καταρρίψουμε. Repeat after us: η ακμή δεν σημαίνει ότι το δέρμα είναι βρώμικο! Βέβαια, ο σωστός καθαρισμός βοηθά πολύ στην καλή υγεία της επιδερμίδας και σε άτομα με τάση για ακμή. 

Όσο σημαντικό είναι το σωστό cleansing του προσώπου είναι επίσης σημαντικό να μην το παρακάνουμε με τον καθαρισμό. Ίσως κάνουμε κάποια πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το δέρμα όπως: συχνή χρήση καθαριστικών με ενεργά συστατικά (όπως σαλικυλικό και άλλα οξέα), πολλαπλοί καθαρισμοί του προσώπου μέσα στη μέρα (εκτός από το πρωί και το βράδυ φυσικά), καθημερινή και έντονη απολέπιση και άλλα. 

Αυτές οι συνήθειες (σε υπερβολή) αφαιρούν τα πολύ απαραίτητα φυσικά έλαια από την επιδερμίδα και μπορούν να διαταράξουν τον επιδερμικό φραγμό και να δημιουργήσουν δερματίτιδα, ξηρότητα, κνησμό και ερεθισμούς. 

 

← Older Post